Saturday, February 16, 2013

CAMERON TRAVEL : THE STORY BEGAN

credit : Google
Kalau tahun 2010 dulu..masa UITM cuti 4 bulan duluuuuu ...piha travel ke Kedah (rumah Linda) dan Kelantan (Rumah makcik Laila), perjalanan yang memakan masa lebih kurang 2 minggu dimana seminggu dekat rumah linda dan seminggu rumah mak cik..Hai..teringat pula..sepanjang dekat rumah linda, piha dilayan sangat sempurna..ibarat keluarga kedua..ibu bapa linda menjadi ibu dan ayah angkat piha disana, berbagai makanan kedah diperkenalkan pada piha, melihat padi terbentang luas, pergi ke Penang siap..


bestnyaaaa..dekat rumah mak cik Laila pula..makan-makanan kelantan oke..breakfast dengan nasi putih yang berbentuk cone (lupa nama), diperkenalkan dengan jiran2 rumah mak cik..jalan2 sampai sempadan Thailand...pun best juga!!


Tahun 2011 piha ke Singapore...off ke Universal Studios Singapore, memang best!!..banyak atrraction dan game yang MESTI main..tak main rugi..
Tahun 2012 travel ke Melaka..hujung tahun..negeri yang sangat cantik, meskipun parameter yang kecil, tetapi nilai sejarah yang terkandung salamnya sangat3 banyak..=')..


DAN!!...tahun 2013!!..sambung ke negeri PAHANG Darul Makmur..waaaaa...tak sempat nak pusing satu Pahang, kami merancang untuk naik ke Cameron Highlands aje..rancangan ni dah lama dah plan, sejak sebelum ke Melaka lagi....cuma tunggu tarikh yang sesuai..danmemandangkan piha aje yang tengah study diantaramember yang lain, jadinya diorang kena tunggu masa piha available tu bila. Pada mulanya nak pergi masa cuti study week, tapitak sempat..jadi lepas cuti sem ni barulah planyang betul2..google macam2 nak ke sana..

Macam biasa, member travel piha, ada fatin, zaleha dan juga Dila!!..yeay...walaupun ada beberapa kekangan pada mulanya, atlast jadi juga plan kami ni..lagipun piha memang dah lama tak naik Cameron ni..entah apa agaknya yang berubah..cuaca sama lagi ke tak..mcm2 bermain dekat fikiran ni..last pergi pun masa rombongan sekolah agama dulu..cikgu buat trip ke sana..memang best lah...seronok..ingat lagi..masa masuk tandas dekat sana..yelah..first time kan..jakun lah sikit..air sejuk!!..brrr!!!!...

Bercadang nak pergi masa Chinese New Year, jadi lebih kurang 3 minggu sebelum bertolak tu dah call hotel..memang tepat jangkaan!!..hotel semua full booked okeh..yang tinggal hanya hotel RM250 ke atas, jadi survey punya survey..dapatlah yang agak murah walaupun mahal yang berharga RM169 satu malam..kalau devide dengan 4-5orang murah lah juga kan..credit : google
Finally, dapat Hotel Remix yang terletak dekat Brinchang. Pada mulanya memang tak dapat expect lokasi hotel tu..apa yang penting hotel tu dekat atas Cameron. That's it..

Masa ni dah start tengok peta Cameron Highlands, tempat2 menarik yang boleh dilawati...kedai makan, stesyen minyak dan sebagainya...


credit : google
Jadi tarikh yang dah di decide ialah pada:

9 - 12 FEBRUARI 2013


No comments:

Post a Comment