Tuesday, June 14, 2011

NAGASARI


Hari ni, semangat macam lebih nak buat kuih Nagasari, tengok pisang terbiar tak di makan, tercadang satu idea untuk buat kuih. Kalau resipi yang lepas, piha dah try buat kek pisang meletup tapi kali ini, ambil langkah mudah untuk buat sejenis kuih yang senang di buat dan jimat..

Pagi tadi dah try cari resipi dekat internet, piha salin resipi dr MYRESIPI.COM..banyak sangat resipi2, termasuk kuih Nagasari Cendol, walau rupanya pelik tapi rasa tetap ada ummph!!..

Ini adalah bahan2 yang piha salin dari myresipi.com..

  • PISANG RAJA ( KALAU BOLEH..piha guna pisang kapas..sebab pisang tu saja yang ada )
  • PATI SANTAN
  • TEPUNG JAGUNG
  • TEPUNG BERAS
  • GULA
  • GARAM
  • DAUN PISANG ( BUNGKUS )
cara- cara

Santan

Gula / Garam
  • GAUL SEMUA ADUNAN DI DALAM PERIUK BERSAMA API YANG KECIL..SEHINGGA IANYA MENJADI KENTAL
  • APABILA DAH PEKAT SIKIT, TERUS BUNGKUS DENGAN DAUN PISANG, DAN KUKUS SELAMA 30 MINIT
KEMUDIAN,SIAP DIHIDANG...AWW!

Meskipun rupa sangat tak menarik,namun kali ini, rasanya....=)pasti membuat piha tersenyum..manis!!!

4 comments:

  1. lain dari emak kita buat. heee.

    ReplyDelete
  2. kenapa TE rasa mcm tak pernah makan je kuih ni?huhu

    ReplyDelete
  3. zaleha :.....aissshhhhh..jangan laaaa...malu ni...

    MR TE :MR TE..lama tak nampak....hmm..mungkin sebab rupa yang agak teruk MR TE tak dapat kesan kuih ni=(

    ReplyDelete
  4. oh TE tak maksudkan mcm tu, memang jarang makan kuih so jarang nampak, TE makan donut dgn karipap je he

    ReplyDelete