Wednesday, May 25, 2011

KEDAH STORY : DAY 1

Assalamualaikum...

Diam tak diam..cuti semester sudah pun memasuki minggu yang kedua...ada masa lagi 3 bulan sebelum memasuki semester baru..opsss...seperti entri yang lepas, piha telah pun merancang untuk ke Kedah Darul Aman untuk berjumpa dengan kawan baik piha semasa unisel dulu...Sebaik sahaja piha pulang dari Kem Destini Anak Bangsa, keesokan harinya piha terus menaiki bas ke Alor Star Kedah...

Piha bertolak dari Shah Alam tepat jam 9.30pagi dan terus sampai ke Shahab Perdana pada pukul 5. 30 petang. Sepanjang perjalanan piha hanya turun sekali dan menahan segala apa yang terasa nak keluar..bukan apa..takut "malang tak berbau "..takut di tinggal bas...piha hanya turun di hentian Sungai Perak sahaja..

Piha disambuat "mak, abah dan along "...mereka bagaikan keluarga kedua piha dan juga keluarga angkat piha...tambahan mak mengajak piha terus ke Alor Star Mall untuk emnbuat kejutan kepada linda yang sedang bekerja di sana..

sepanjang berada di sana,piha sangat gembira..sebab segala apa yang piha nak makan..semua di sediakan..termasuk PULUT DURIAN...makanan kegemaran piha dan juga PASEMBUR..

HARI PERTAMA

piha dibawa ke MUZIUM PADI dan GUNUNG KERIANG..piha pergi dengan mak, abah dan along..tiket masuk murah..hanya RM3.00..kemudian kami round2 dalam tu...tengok2 jenis2 padi yang ada di seantero dunia, bergambar, selain dari beli cenderamata...Muzium padi ni betul2 berhadapan dengan Gunung Keriang..


Di puncak bangunan muzium tu,terdapat puncak ke Gunung Keriang..tapi sebenarnya, itu bukanlah puncak yang sebenarnya, tetapi hanya ilusi semata2...hanya lukisan atau gambaran yang sengaja di lukis untuk meng ilustarasi bagaimana keadaan di sekitar kampung yang berada di keliling gunung tersebut. Katanya lukisan yang berada di dalam muzium tu dilukis oleh pelukis Korea..Wallahua'alam..


selepas penat berpusing di muzium, mak dan abah membawa piha terus ke Gunung Keriang..pusing2 dalam kereta dan berhenti sekejap pekena keropok lekor...awesome!!..keropok lekor yang rangup dan lembut!..tambahan...monyet pun banyak...tapi yang bestnya...semua monyet tu tak ganggu orang yang bersiar2 dekat sana...selepas itu,kami berhenti sekali lagi untuk melihat batu2 kristal yang dijual di sana...baru piha tahu rupanya dalam gua tersebut terdapat banyak batu2 kristal...sehingga mencecah ribuan ringgit!!...piha pun apa lagi?..beli lah satu..tapi bernilai RM6 sahaja...jadilah..buat kenang- kenangan.,..kan???


Tak lama kemudian, kami terus ke Pasar Borong Simpang Kuala, dekat Jalan Kuala Kedah..buat apa dekat situ??...OMA!!..emak belikan piha durian,pulut untuk dibuat pulut durian!!....makanan yang tersedap...durian besar2...isi kuning keemasan...memang terangkat!...balik terus mak masak santan dan makan sama2...hihi...sekali lagi...AWESOME!...


Malam tu piha dengan linda pergi tengok cerita KONGSI...haha..cerita yang agak lawak...=)...

the end...day 1...~~
No comments:

Post a Comment