Wednesday, February 10, 2016

SOLO TRAVELER - YOGYAKARTA - JAKARTA - SINGAPORE : PART 1

Assalamualaikum silent reader..

Selepas hampir 2 minggu pulang dari travel ke Indonesia, baru ni lah masanya nak update cerita..sedikit perkongsian untuk sesiapa sahaja terutama "SOLO TRAVELER WANITA" yang ingin memulakan langkah anda setapak ke hadapan dengan pergi melancong berseorangan.

Takut?..risau keselamatan? bahaya?..yep..memang piha akui yang piha juga melalui benda yang sama. siapa yang tak takut nak pergi sendiri terutama dengan keadaan seorang WANITA. Tapi.. percaya dengan yang atas membuatkan piha lagiii lah yakin nak gerakkan diri berseorangan..

well..piha dekat JB ni pun dah selalu juga jalan sendiri..bukan sahaja shopping..tengok wayang..tapi drive sendiri tanpa sebab pun selalu (well..hidup tak berteman lelaki..gitu lehhhhh gamaknya). OK! tapi apa yang penting sekarang piha nak buat perkongsian kepada anda tentang pejalanan piha ke Yogyakarta - Jakarta - Singapura selama 5 hari 4 malam..

PRE-PLANNING

TIKET PENERBANGAN

Piha dah book tiket flight untuk semua laluan perjalanan piha dari November 2015 lagi..survey cuma di Air Asia saja..maklumlah everyone now cn fly kan..means 2 bulan sebelum piha bertolak. Al-maklumlah percutian bajet maka piha pun mencari lah hari yang menawarkan tiket paling murah iaitu pada:

13 Januari 2015 - 16 Januari 2016

 RM99 Senai - Yogyakarta.

RM159 Yogyakarta - Jakarta


+/- RM160 Jakarta - Singapura


semua tak termasuk airport tax dan juga bagasi.

HOTEL

Piha book awal hotel ni melalui AGODA dan juga TRIVAGO. Dekat Jogja piha stay dekat Pandanaran Hotel dan Jakarta di FavePuri Hotel.

PANDANARAN HOTEL


FAVE PURI HOTEL


Passport kebetulan tahun ni mati..so renew siap2.

BUDGET

RM4000 : 9,730000.00rp (Indonesia Rupiah)
RM1000 : SGD 334 (Singapore Dollar)
RM100 (Malaysia Ringgit)

Emergency Money :RM1000

Emergency money standby dalam bank. So, untuk traveller, actually senang juga yang mana kita boleh aktifkan bank untuk withdrawal antarabangsa. tak kira bank apa sekali pun cuma aktifkan dekat ATM machine then nyatakan date yang kita nak sampai lah date kita balik. Tapi tertakhluk juga charge untuk setiap pengeluaran.

BAGASI

Untuk bagasi, piha tak bawa beg besar dan banyak sangat pun cuma 1 beg saja, cukup pakai.. takut termembeli belahd ekat sana so tak lah susah nak membawa semua balik Malaysia. Tips nak masukkan baju dalam beg..jangan lipat..malah gulung jadi space akan jimat dan banyak ruang.

Sediakan juga set travel untuk toiletries. Make up bawa yang basic je.

So! ready untuk terbang!




No comments:

Post a Comment