Wednesday, February 10, 2016

SOLO TRAVELER - YOGYAKARTA - JAKARTA - SINGAPORE : DAY 1

Maka hari yang di tunggu pun dah tiba. Maka di pagi 13 Januari 2016 piha bergegas ke airport. Check in flight dah pun di sempurnakan seminggu sebelum flight. Sebagai keselamatan kot ramai orang yang nak check in tak ke naya kita time tu nak check in flight time tu nak check in beg..

Jadi flight piha lebih kurang jam 12.15pm, so piha masa tu sampai ke airport lebih kurang pukul 9.00pagi. lepas check in beg, terus ke Departure Hall. Agaklah masa tu sedih, sebab pergi sendiri tak ada member yang teman. 5 hari 4 malam nak survive sendiri. 


 Jujur kata tak menangis sebab tiba2 rasa menyesal pula sebab keputusan mcm ni. Tapi ni tak patahkan semangat untuk teruskan perjalanan. Tips untuk wanita yang terasa nak pergi ke luar negara secara solo, anda dinasihatkan untuk simpan semua nombor kecemasan dekat wilayah yang anda lawati.

Sebagai contoh selalunya setiap daerah akan ada website pelancongan dia sendiri, so dekat situ mesti akan ada nombor2 kecemasan macam hospital, balai polis, ambulans dsb. Jadi ringan- ringankan tangan dan print kesemua nombor tu.

Untuk keselamatan. 


Sejam sebelum depart.


Flight masa ni delay 30mins sebab aircond tak berfungsi. Jadi agak lewat lah nak sampai ke Jogja. On the way ke sana cuaca tak begitu elok.

Baru tahu yang dekat Indonesia masa ni tengah musim tengkujuh. Jadi ada lah merasa sikit tarbulence.


Lebih kurang jam 3.00pm alhamdulillah sampai di Adisujipto Internartional Airport. Airport ni kecil je tak besar sangat.Masa nak lepas imigresen tangan seram sejuk sebab semua orang ada kawan yang piha cuma sorang2 terkulai tak tahu apa nak buat cuma ikut orang lain.

Lepas check imigresen, akan ada satu borang Custom Declaration. Kena isi dan serah pada pegawai bertugas. Lebih kurang mcm singapore juga.

So, lepas claim beg semua, piha pun terus keluar pintu, tak sangka masa depan pintu keluar tu beratur supir teksi menunggu..

"ibu..mahu kemana??..ayo saya hantarkan"

Buka sorang, bukan 2 orang..tapi tak tahulah berapa orang yang tunggu dekat depan tu. aku ni dah lah takut kau mengekor aku sampai jauh..

Sampai lah berjumpa dengan Pak Saiful. Dia tegur piha dulu untuk hotel. Piha tunjuk alamat hotel dan dia hantar. Dalam perjalanan

" Mba..sama siapa kesini"

Jadi piha opun ceritalah yang piha pergi sorang..bla..bla..bla.. kemudian minta pak saiful behentikan piha dekat kedai tepi jalan beli sim card Indonesia. Tak mahal sangat cuma RP40ribu ntuk 3gb internet. 

Orang di sana memang ramah tamah seboleh2 dia nak kita naik kereta dia. Sampaikan dia offer samada kita dah ada supir ke nak berjalan dekat Jogja. Tapi kita tolak lah dengan cara baik.

Sesampainya dekat hotel, piha di sapa mesra oleh receptionist di Pandanaran Hotel. 


Hotelnya agak kondusif. Wifi semua lengkap. Hotelnya juga strategik tak jauh dari bandar. Piha check in lebih kurang jam 4.00pm. Jadi sampai dalam bilik memang lega sangat2.

Hari dah hampir malam. Yang membuatkan jakun sikit rupanya dekat sana jam 6.30pm dah maghrib ok. dah gelap. 

Jadi piha pun decide malam ni nak pergi ke Jalan Malioboro. Diorang kata kat sini shopping heaven. So..dah sampai takkan duduk dalm hotel.


Masa ni baru pukul 7.00pm. Banyak snagat kereta kuda, jakun memang jakun.


Jalan2 menyelinap di sudut kedai yang padat dengan orang.

Puas berjalan piha makan dekat dalam Mall Malioboro ni.


Bakso Campur


Es kuwut.

Lebih kurang jam 9.00malam. balik hotel.

End of Day 1

##

6 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  3. salam cik piha..masih blogging lagi?...harap dpt berkenalan.

    ReplyDelete
  4. apa kabar cikpiha jomjadirakan saya di FB Marni Nuskin

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak lawat ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    - Kos kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak.
    - Trip kami sesuaikan keinginan Tuan / Puan / Abang /Akak.
    - Hotel bole tempeh sendiri
    - Bole ambik pakej exclude melas

    Sample pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

    Day 1
    Kami ambik Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel untuk check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

    Day 2
    Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

    Day 3
    Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik2 raja, bilamana sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu susur sungai bawah goa guna tube. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati indahnya kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
    Day 4
    Drop airport

    Harga bermula dari:
    RM 579 (ALL IN + *2 hotel)*
    RM 421 (exclude hotel)*

    *kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
    * kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota All new Avanza / Xenia for 2-5 pax, isuzu elf 11 seats for 6-10 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-15 pax, medium bus 31-33 seats for 16-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • All entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Flight Ticket
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya atau
    whatsapp +628985101301 (FREE).
    Email: ganeshabantul@yahoo.com
    FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete