Monday, December 1, 2014

WANITA DAN KERETA

Wanita dan kereta...

Berapa ramai wanita boleh betulkan kereta bila kereta mereka rosak???
atau boleh jangka kerosakan yang terdapat pada kereta mereka??

Jawapannya mungkin hanya kurang daripada 50%
dan yang selebihnya..lagi 50% tu termasuklah diri ku sendiri...
langsung tak boleh buat apa bila kereta tiba2 breakdown...
yang tahu hanyalah..... "kenapa dalam banyak2 kereta dekat sini..kereta aku yang rosak??..kenapa bukan kereta orang lain???..."

"apa yang tak kena ni??"
"apa yang berbunyi ni???...ni cuntdown nak meletup ke"
"FFFFFFFFFFFFFFFFFF^&*(%%...(mumbling in F words)"

see??
i cant even do anything...

maka bermulalah satu cerita..

Dalam 2 hingga 3 hari sekali..piha akan ke pasar basah tau lebih tepat akan ke Kip Mart...berbelanja barang dapur...beli ikan...ayam...apa2 yang dah habis..

Nak dijadikan cerita....masa dalam perjalanan ke Tesco nak mencari barang2 kering..kereta masih dalam keadaan ok..siap pasang CD Lady Gaga dan volume tune ke 16 (agak kuat juga lah)

ia terjadi bila dah habis berbelanja di Kip Mart..nak start kereta..terus meter kereta tak menyala..lampu kereta mengerlip..

ahh..sudah..jam dah pukul 5.00ptg..kemudian..relax dulu...kotttt lah kereta ok selepas beberapa minit...

but still....siap ada penambahan tet..tet..tet..tet..tet pada meter kereta..hati ni tak tahu rasa nak panik atau nak nangis.....

kemudian cuba lah reach beberapa orang kawan...mungkin ada yang boleh datang tengokkan kereta...tapi malangnya..semua yang call cuma kasi explanations...ckp suruh check ini lah itu lah...dengan bateri handphone tinggal 8%.....dan..ini bukan masanya nak dengar all those explanations....dalam hati dah geram..."kenapa kau tak datang je sini...tolong akuuuuuu??"

so..what would u do??


nak contact siapa??...

ok..jam pukul 5.20ptg..try contact Pusat Servis PROTON Pasir Gudang.. dan memang "lucky" sangat bila pusat servis call tak berangkat...mungkin dah tutup atau hari ahad diorang memang dah tutup..

HAHA..

nombor bengkel Uncle Kuang pula tak ada..plus hari ni AHAD...jadi memang tak banyak bengkel yang buka....

mulut pula segan nak minta tolong mana2 lelaki yang lalu lalang..walau ada beberapa juga yang tanya "kereta rosak ke""...dan piha hanya jawab "tak lah"

urghhh...i dont trust strangers...bukan maksud sombong...

maka...duduk teleku tepi kereta...

nak tak nak..elak daripada kena marah dengan abah..jam pun nak pukul 6.00ptg..atlast...call kak long...dia datang dengan suami dia...

YES!....Fatin sampai..untuk teman...dan tak lama kemudian.akhirnya kak long sampai..dan suami kak long check kan kereta...dia try buka kunci dan cuba buka on lampu kereta...

dan...betul...sangkaan...bateri kereta habis...

Kak long call kan sepupu dan minta bawakkan bateri kereta...tukar bateri dekat pasaraya tu juga..

phewww...

RM180 charge dikenakan..

3 comments:

 1. saya kete viva..kebetulan kat kampung, gara2 anak bukak lampu, saya tak perasan sebab parking kereta agak jauh..hamik ko..rm150 melayang..kes kedai nak tutup dah..
  pia duk PG ke?alahai...

  ReplyDelete
 2. samalah dengan saya....luckily kereta buat hal dekat kip mart...ada ATM machine...kalau tak..tersadai juga berhutang dengan kedai...=P...

  yep...sy duduk PG je akak...sama area ke??...

  ReplyDelete
 3. samalah dengan saya....luckily kereta buat hal dekat kip mart...ada ATM machine...kalau tak..tersadai juga berhutang dengan kedai...=P...

  yep...sy duduk PG je akak...sama area ke??...

  ReplyDelete